Teacher's

Training Centre

The Teachers Training Centre is a multi-layered green building incorporating nature and sustainability in its design. Each part was placed strategically to minimise the disturbance of the natural slopes. A mindfulness of future possibilities, adaptation & growth played a role in the development of structure and systems. One day the building might serve the community in other ways, such as a medical centre. Rooms can also be joined to create spaces for social and sports events.

Hand-drawn sketch of a Teachers Training Centre designed by Francois Malan Architects Stellenbosch.
The courtyards of a Teachers Training Facility designed by Francois Malan Architects Stellenbosch

"An overshadowing tree overlooks the entire site. Its presence triggered and reinforced the idea of education underneath a tree. As a result, various concepts were employed to create a building which connects with nature and the outdoors."

Aerial view of a Teachers Training Centre designed by Francois Malan Architects Stellenbosch.
Aerial view of a Teachers Training Centre designed by Francois Malan Architects Stellenbosch.

Seamless Connection
with nature

The roof systems were developed to support a five star green rating. Indoor spaces receive natural light from the south, while solar panels face north. The roof spaces are passively ventilated to maintain comfortable indoor climatic conditions. Additional considerations include water savings, photovoltaics, natural building materials and technologies, and rammed earth walls for thermal comfort.

`